Ana Sayfa Diğer Yazılar Aşk mı ? Yoksa Alışkanlık Mı?

Aşk mı ? Yoksa Alışkanlık Mı?

1
Aşk mı ? Yoksa Alışkanlık Mı?

Aşk mı ? Yoksa Alışkanlık Mı?

Aşk mı yoksa alışkanlık mı ? Uzun soluklu ilişkilerde sıkça sorulan sorulardan biridir bu. Peki uzun ömürlü ilişki yaşamak gerçekten iyi midir? Her zaman insanlara mutluluk getirir mi, yoksa dünyada cehennem hayatı mı yaşatır?

Yapılan araştırmalara göre uzun soluklu ilişkilerin, kısa olanlara göre ruh sağlığını daha iyi etkilediği gözlemlenmiştir. Uzman kişiler tarafından yapılan araştırmaya göre; sonu evlilikle bitmese bile 5 seneden daha uzun ilişkileri olanların ruh sağlığının,kısa ömürlü ilişki yaşayanlara göre daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Uzun ilişkilerin; depresyon, alkol, uyuşturucu bağımlılığı ve intihara teşebbüs gibi riskleri azalttığı kanıtlanmıştır. Yani insanlar uzun süreli ilişki yaşarlarken daha düzenli ve mutlu bir hayata geçiyorlar ve düzenli hayatın verdiği nimetlerden yararlanıyorlar.

 

ask-mı-yoksa-alıskanlık-mı-16

 

Yine araştırmalara göre mutlu olan çiftlerin  incitici davranışları kabul etmedikleri gözlemlenmiştir. n 1’e 5 kuralı; mutlu bir ilişkide çiftler birbiri ile tartışırken negatif bir cümle kullandıktan sonra birbirleriyle ilgili  en az beş tane olumlu cümle kullanıyorlar. Böylece ilişkideki yıpranmayı en aza indirgeyip, ilişkilerinin ömürlerini uzatmış oluyorlar. Ama ilişkilerinin ömrü uzarken kendilerinden de ödün vermiş mi oluyorlar acaba? benlik bilincini kayıp ediyorlar yavaş yavaş?

Bizim toplumumuzda şöyle bir gerçek de var ki; biz çift olunca ben olmayı unutuyoruz. Çoğu bireyin tek başına bir sosyal hayatı olmuyor maalesef.İlişki uzadıkça ve siz benlikten çıktıkça ilişki ‘monoton’ bir hal almaya başlıyor. Artık aşk yavaş yavaş ‘alışkanlık’ a dönüşüyor. Birlikte çok fazla zaman geçirildiği için çiftler birbirinden ‘sıkılıyorlar’. ’Heyecan’ ilk günkü tazeliğini koruyamaz hale geliyor. Yine uzun süren ilişkilerde küçük olaylar büyük bir sorun haline geliyor. Eğer çiftler evli değillerse bütün bunların üzerine bir de evlilik baskısı ekleniyor.

Uzun lafın kısası, eğer ilişkiniz uzun seneler sürsün istiyorsanız; ben olmayı bırakmayacaksınız. Ama bu ben olma kısmını abartmadan yapmak çok önemli. İngiliz Psikiyatr Doktor David Burns ‘İyi Hissetmek’ adlı kitabında çiftlerin neden kavga ettiği sorusunun cevabını aradı. Dr. Burns kavgaların en büyük nedeninin ‘ego’ olduğunu savundu. Yani  hem ben olmayı bileceksiniz, hem de bencil olmayacaksınız.

ask-mı-yoksa-alıskanlık-mı-12

Aşk

Peki ya erkek arkadaş kendine nasıl bağlanır –> tık tık 

Kız arkadaş kendine nasıl bağlanır –> tık tık